Események betöltése

« Összes Események

Drapériák – Madar Lili Adrienn kiállítása

szeptember 30/4:00 du. - 5:00 du.

Ideje: 2021.09.30.

Helye: Debreceni Egyetem Mezőgazdaság-, Élelmiszertudományi és Környezetgazdálkodási Kar (Debrecen 4032 Böszörményi út 138.)
Megnyitja: Tarnóczi József festőművész
Megtekinthető: 2021.10.31-ig

 

 

Egy XIII. századi zsoltároskönyv miniatúrája győzött meg teljes mértékben a drapéria ábrázolás korszaktól független, mondhatni egyetemes fontosságáról. A korai francia festészet egyik gyöngyszeméről van szó, mely Baalam és szamara történetét ábrázolja. A kép egy olyan időszakban készült, amikor a művészek tudatosan törekedtek a lehető legpuritánabb megfogalmazásra, mégis a viszonylag jellegtelen figuráikat, élő, térbe forduló, organikus alakzatokba öltöztették, talán tudattalanul is. Személyes észrevételem, – melyet művészettörténeti ismereteimre alapozok – hogy ha ruhaneműről, vagy bármilyen hasonló formáról volt is szó a választott témát kísérendő, az irányítás kikerült a kézből, és a művészi elme a redők, gyűrődések, kitüremkedések és csavarodások foglyává vált, bármely korból is ragadjunk ki példát. Az abrosz, a függöny, a gyümölcsöket körbefogó leplek, s a figurák testét fedő kelmék mintegy magukhoz ragadják a szemlélő figyelmét… Úgy gondolom, e művek tükrében valójában a meztelen emberi lélek jelenik meg számunkra ruhanemű képében. Mozgásai, durvaságai és lágyságai a drapériák formavilágával alkot tökéletes analógiát. Talán ez az oka, hogy a ruhaneműk az ábrázoló művészetek kilúgozhatatlan szereplői évszázadok óta, feltáró jellegük kétségtelen…A korábban említett illusztrációból inspirálódva, 2020. januárjában terveket készítettem egy ruhaneműket ábrázoló sorozat elkészítésére, ez esetben középpontba állítva az említett forma csoportot, mely valóban nem tudott soha mellékszerepkörének határain belül maradni. Munkám során közelebb akartam kerülni múltbéli mestereimhez, s érteni hogyan működik ennek az organikus világnak a megfogalmazása. A sorozat egészét csupán néhány drapéria folyamatos érintkezésére korlátoztam, hogy a figyelmünk ne vesszen el az anyagok nagy diverzitásában, hanem a köztük érvényesülő kölcsönhatást érzékeljük elsődlegesen, a legkevesebb „zaj” mellett. 

A kiállítótér az A épület főbejáratán keresztül közelíthető meg, a látogatók a portán kérhetnek segítséget, ha még nem jártak korábban az épületben.
A kiállítás megtekinthető: az intézmény nyitvatartási rendjének megfelelően, hétköznapokon 8:00-18:00-ig

Részletek

Dátum:
szeptember 30
Időpont:
4:00 du. - 5:00 du.
Esemény kategória:

Helyszín

Debreceni Egyetem Mezőgazdaság-, Élelmiszertudományi és Környezetgazdálkodási Kar
Böszörményi út 138.
Debrecen, 4032
+ Google Térkép