Digital Pigment

A kiállítás a Magyar Festészet Napja rendezvénysorozat kiemelt programja. 

Az egri Képzőművészeti és Művészetelméleti Intézet szervezésében létrejött esemény kapcsolódik a KMI Képzőművészeti Tanszék Festőművész szakának frissen akkreditált Digitális festészet / digitális festészeti illusztráció specializációjához, merítés a hazai szcéna szereplőinek munkáiból, valamint a KMI Erasmus kapcsolatainak köszönhetően nemzetközi, hiánypótló bemutatkozás.

A digitális eszközök és platformok széles körű elterjedése szinte végtelen lehetőséget teremtett a művészeti elképzelések formába öntéséhez. A digitális eszköz azonban nem csupán egy újabb ecset lett a művész kezében, hanem a művészi gondolkodásmód és esztétika megváltozását is eredményezte. Ezek az új látásmódok ma már visszahatnak a hagyományos festészeti alkotási módokra, koncepciókra, esztétikákra. Az élesnek vélt határ az analóg és a digitális megközelítés között egyre inkább eltűnik, átjárhatóvá válik és fel kell tennünk magunknak a kérdést, hogy nem látjuk-e már az egész világot ezen a belénk épített digitális szemüvegen keresztül?

A kiállítás a digitális festészeti alkotások mellett az analóg és a digitális megközelítés közötti határeseteket is bemutatja.

Kiállító művészek: Birkás Mona, Bullás József, Ferenczy Zsolt, Gaál Milica, Haász Katalin, Horváth Dániel, Kármán Dániel, Kopasz Tamás, Lieber Erzsébet, Lukács Máté, Magyari Zsuzsa, Mákó Bori, Máté Balázs, Mátrai Erik, Molnár Zsolt, Navratil Judit, Sági Gyula, Sipos Levente, Stark István, Szabó Eszter, Szilágyi Rudolf, Radák Eszter, Wahorn András, valamint az Art Academy of Split, Faculty of Fine Arts Cetinje, University of Rzeszow és a Magyar Képzőművészeti Egyetem hallgatói.

A kiállítás kurátorai: Dr. Horváth Dániel festőművész, egyetemi docens és  Dr.habil Ferenczy Zsolt festőművész, tanszékvezető egyetemi docens

Megnyitó: 2023. október 18. 17 óra

Helyszín: Eger, Kepes Intézet (3300 Eger, Széchenyi István u. 16.)

Bevezetőt mond: Dr. Juhász Tibor tudományos rektorhelyettes, Eszterházy Károly Katolikus Egyetem

A kiállítást megnyitja: Dr. Horváth Dániel, festőművész, a Magyar Festészet Napja alelnöke

Közreműködik: Krasz Ádám, hangművész