Sajtóközlemény 2013

Megújuló hagyományok a Magyar Festészet Napján

A Graphisoft Park ad otthont a kortárs művészeti program fő attrakciójának

Budapest 2013. október 10. – Tizenkettedik alkalommal rendezik meg a Magyar Festészet Napját október 18-án, Szent Lukács, a festők védőszentjének ünnepén, amely megszámlálhatatlan ingyenesen látogatható kiállítással és eseménnyel várja a nagyközönséget. A tizenegy évvel ezelőtt egynaposnak indult kortárs festészet-ünnep az egyre nívósabb kapcsolódó programoknak köszönhetően ebben az évben is többnaposra duzzadt. 2013-ban a Magyar Festészet napja kiemelt vendégei a szomszédos Szerbia festőművészei lesznek. E mellett idén a szervezők több alkalommal és helyszínen is megemlékeznek a 160 éve született magyar festőről, Csontváry Kosztka Tivadarról

Kiss Zoltán László a Magyar Festészet Napja Alapítvány elnöke a festészet ünnepének alapeszméjeként a szellemi nyitottságot és a szakmai sokszínűséget emelte ki, ahol a nézők minden festői irányzat legjobbjaival találkozhatnak. „A festészet – mint ősi műfaj – a maga személyes jelenlétével különleges jelentőségű lehet a XXI. század súlyos ellentmondásokkal terhelt vizuális kultúrájában, melynek fontosságát már a művészeti nevelésben is elengedhetetlennek tartjuk.”

Október 17-én nyitja meg kapuit a Magyar Festészet Napja Alapítvány szervezésében megvalósuló egyik legnagyobb gyűjteményes, közös tárlat a Graphisoft Parkban. A vadonatúj, erre a rendezvényre különlegesen felkészített, kb. 1000 nm-es kiállítótérben a magyar középgeneráció és a szerb vendég festőművészek alkotásai láthatók majd. Kocsány János a Graphisoft Park vezérigazgatója meggyőződéssel vallja, hogy a kreatív gondolkodás szerves részét képezi a művészeti alkotások megértése, befogadása és szeretete. „A művészek által vászonra felvitt gondolatok inspirálják az egyéb területeken alkotó, elsősorban műszaki végzettségű munkatársakat. Örülünk, hogy teret biztosíthatunk a Magyar Festészet Napja rendezvénynek, és bízunk benne, hogy sikerül közelebb hoznunk a festőművészek sokszínű üzenetét az irodapark munkatársaihoz.”

Október 18-án rendezik meg az immár hagyományossá vált Festészet Ünnepét a XI. kerületben, a Bartók Béla úton. A Gellért Hoteltől a Móricz Zsigmond körtérig számos galéria kapcsolódik be az egész napos, ingyenes, igényes, interaktív és látványos rendezvényfolyamba.

Október 19-én gazdag programmal várják a Tisza-parti város alkotói a festészet iránt rajongókat a fővárosban és Szolnokon egyaránt. A vidéki művészvilág képviseletében ebben az esztendőben a Szolnoki Galéria és Művésztelep ismét csatlakozik a rendezvénysorozathoz.

Október 20-án Szegeden, a REÖK Palotában a Magyar Festészet Napja egyik kiemelt rendezvényén a hazai alkotók 70 év feletti tagjai és a fiatal, 35 év alatti generáció művészetét ismerhetik meg a műfaj szerelmesei. Életműdíjat kap a Magyar Festészet Napja Alapítvány festőművészei közül egy doayen és Maticska-díjat érdemel ki festményeivel egy különleges, fiatal tehetség.

Szemadám György festőművész, a Magyar Művészeti Akadémia Képzőművészeti Tagozatának vezetője elmondta, hogy az országos jelentőségű, új szellemi-kulturális centrum, a Pesti Vigadó kiállítótermeinek átadásáig a nagy hagyománnyal rendelkező Magyar Festészet Napja kiállítás-sorozatot a Magyar Művészeti Akadémia kiemelt szakmai rendezvényként támogatja. „Az MMA képzőművészeti szakmai díjak, ösztöndíjak, illetve egyéb anyagi és erkölcsi támogatások formájában szolgálja a kiemelkedő súllyal megjelenő művészi törekvéseket, valamint segíti színvonalas, új művek létrejöttét.”

Évről évre egyre több galéria és kiállítóhely kapcsolódik a Festészet Napja ünnepéhez, új színekkel, tartalmakkal töltve meg azt. A programsorozat egyik kifejezett innovációs értéke, hogy a kortárs festészet mellett a társművészetek több helyszínen is fontos szerephez jutnak, mint pl. a Feneketlen tónál, a Kopaszi Gátnál, a Millenárison, a Wax Bőrgyár kulturális terein vagy a Graphisoft Parkban megrendezett eseményeken. Az ünnepi rendezvénysor egyik jellegzetes eleme az öntevékenység is, amellyel a képzőművész-szakmát és a közönséget érintő kérdések folyamatosan átformálódnak esemény-tervezetekké és megvalósuló programokká.

A Magyar Festészet Napja számos segítő társat tudhat idén is maga mellett, ezek közül kiemelkedik a Graphisoft Park, mint a rendezvény egyik fő helyszíne, Újbuda Önkormányzat, egy másik központi helyszín biztosítója és szakmai partnere a Magyar Művészeti Akadémia. A Festészet Ünnepe köré szerveződő rendezvények kiemelt médiapartnere, a közmédia több csatornájával, a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA).

Háttér: A Magyar Festészet Napja ünnepét először 2002-ben rendezték meg Budapesten, civil kezdeményezésre, Szent Lukács, az orvosok és a festők védőszentje napján. A kortárs festészeti seregszemle megálmodói – Bráda Tibor, Zsolnai Gábor, Bayer Ilona, Szentgyörgyi József és Fabók Gyula – és követőik a festmények művészeti színvonalából és egyediségéből adódó érték elismertetése, a kortárs magyar festők és műveik iránti közönségszeretet kivívása mellett évről évre különösen nagy hangsúlyt fektetnek a társművészetek jelenlétére a fokozatosan fesztivállá duzzadó programsorozatban. A hagyományos elemek – egyéni- és gyűjteményes kiállítások, műhelybeszélgetések és koncertek – mellett interaktív performance-ok, workshop-ok, szimpóziumok és több más innovatív műsorelem is gazdagítja a rendezvényeket. Hagyományossá vált minden évben egy-egy életműdíj átadása a kortárs festőművészet egyik nagy doayen-je számára Tavaly Veres Sándor László vehette át az elismerést, akinek külön kiállítása is látható majd a Gellért Hotel Zenetermében. A régebbi díjazottak között olyan neveket olvashatunk, mint Losonczy Tamás, Kokas Ignác, Sváby Lajos, Konok Tamás és Breznay József. Ebben az esztendőben egy különleges fiatal tehetség Maticska-díjjal lehet gazdagabb a Magyar Festészet Napja Alapítvány jóvoltából