Események betöltése

« Összes Események

  • Ez az esemény elmúlt.

Ezek a legszebb éveink? – Pályakezdő perspektívák

09 2018/4:00 du. - 5:00 du.

Helye: MODEM Modern és Kortárs Művészeti Központ (4026 Debrecen, Baltazár Dezső tér 1.)
Ideje:  2018. szeptember 16.
Megnyitja: Szoboszlai János tanszékvezető egyetemi docens, MKE, Képzőművészet-elmélet
Tanszék
Kurátorok: Don Tamás, Margl Ferenc, Sárai Vanda
Megtekinthető: 2018. november 25.
A kiállítás megközelíthetősége: A MODEM Debrecen történelmi belvárosában, a nyitással egy időben kialakított Baltazár Dezső téren található. Gyalogosan legkönnyebben a Nagytemplom felől érhető el, a Kossuth tértől 5 percre, a Déri Múzeum mögött áll az épület. Személyautóval a Bethlen utca és a Füvészkert utca felől is megközelíthető (a létesítmény alatt mélygarázs található).
A kiállítás webhelye: http://www.modemart.hu/kiallitas/ezek-legszebb-eveink-palyakezdo-perspektivak/
Rövid leírás:
A kiállítás azon fiatal magyar képzőművészek köréből válogat, akik az elmúlt öt évben szereztek diplomát valamely felsőfokú művészeti képzés keretei között. A kiállítás nem pusztán egy releváns válogatást nyújt ebből a művészgenerációból, de mindemellett bepillantást kíván engedni a pályakezdés élményébe is.

A generációs kiállítás elsőre talán szokatlan ötletét az a hiány adta, hogy az egészen fiatal művészgeneráció ritkán jelenik meg patinás művészeti intézményekben, akkor is leginkább csak a nekik szóló pályázatok beszámoló-kiállításai kapcsán. Az említett pályázatok rendszerint a harmincöt év alatti alkotókat definiálják fiatal művészként, míg az Ezek legszebb éveink? kiállítás esetében a szervezőelv az oktatásból történő kilépéstől számított öt év. A kiállító művészek közül akadnak, akik alig pár hónapja fejezték be tanulmányaikat, vannak, akik már újból iskolapadba ültek, néhányan pedig már oktatóként vannak jelen a hazai művészeti képzésben. Ugyanilyen szórást mutat pályájuk képe is: vannak, akik még csak próbálják megvetni lábukat a galériák, múzeumok és ösztöndíjak világában, de többen közülük már nemzetközi kiállítási tapasztalatokat is fel tudnak mutatni.

Az Ezek a legszebb éveink? tematikus csomópontokon és egy a pályakezdés élményéből kiinduló asszociációs enciklopédiából épül fel, amelyen keresztül a látogató nemcsak arról kaphat képet, milyen témák és médiumok foglalkoztatják az egyetemről kikerülő művészeket, de arról is, hogy milyen problémákkal és dilemmákkal terhelt a pályakezdés időszaka napjainkban.

Részletek

Dátum:
09 2018
Időpont:
4:00 du. - 5:00 du.
Esemény kategória:

Helyszín

MODEM Modern és Kortárs Művészeti Központ
Baltazár Dezső tér 1.
Debrecen, 4026
+ Google Térkép