Események betöltése

« Összes Események

  • Ez az esemény elmúlt.

XII. NŐI VONAL- Találkozások

10 2023/6:00 du.

Megnyitó: 2023. október 18. 18 óra
Helyszín: Zikkurat Galéria (1095 Budapest, Komor Marcell u. 1.)
A kiállítást megnyitja: Atlasz Gábor festőművész
Közreműködik: Vigadozók Együttes (Székesfehérvári Hermann László Zeneművészeti Szakgimnázium 11. osztályos növendékei)
A rendezvény kurátora: Vincze Angéla festőművész
A kiállítás megtekinthető: 2023. november 18-ig (K.Sz.P:16.00-18.00, Szo: 10.00-14.00)

 

A csoportos kiállítás a Magyar Festészet Napja kiemelt rendezvénye, ahol 50 meghívott kortárs festőművész, csak nők állítanak ki.

Az a célunk, hogy nagyobb figyelmet kapjanak a női alkotók, hogy megmutathassuk a kiemelkedő tehetségeket, mert van adósságunk ebben. Sokféle asszociációt ébreszt a cím. A Női vonal sok mindenre utalhat. Lehet a festőecsettel húzott vonal vagy egy női alak, női szemlélet; kiállításként pedig a női alkotók sora, arcvonal, élvonal. A tizenket éve megálmodott koncepció a női festők érzékenységét, érzelmeik lüktetését kívánja láthatóvá tenni a festővászon teremtő varázsa révén.

 

A női látásmód, nőiség, női szerep mindennapjaink leggyakoribb témája és korunk egyik legmarkánsabb társadalmi kérdése. Hogyan élünk a családban, hogyan létezünk más társadalmi szerepekben? Célunk megmutatni a világhoz való viszonyunk sokféleségét és a művészi ábrázolás sokszínűséget, útkereséseit. Bár különfélék a képekben felidézett világok, egyben azonosak mégis: megjelenik bennük az általános emberi és a sajátosan női jelleg. A művészi absztrakció látványában egybeolvad a kettő, mindig láttató, de nem konfrontatív módon.

 

Széthulló értékeink világában a művek talán nem adnak választ kérdéseinkre, de szembesítenek, és felmutatnak értékeket. Azt azonban meggyőződéssel állítjuk, hogy ha a válságból, az önközpontú életből kiutat keresünk, jól tesszük, ha a nőiség természete felé közelítünk. Mi is a nőiség ma, milyen a nők viszonya a világhoz? A kiállítás ebből a kíváncsiságból született, és most láthatjuk a művészek válaszát erre a forró kérdésre. Reméljük, hogy sok élménnyel, gondolattal gazdagítják a kortárs festészet kedvelőit.

Részletek

Dátum:
10 2023
Időpont:
6:00 du.
Esemény kategória:

Helyszín

Zikkurat Galéria Budapest
Bajor Gizi Park 1.
Budapest, Pest megye 1095 Magyarország
+ Google Térkép